“Als hij zijn lijf voelt, kan hij bij zichzelf blijven…
De vorige keer schreef ik dat een hond geen bewust ik-besef heeft. En daarmee ook geen beseft van zijn eigen lijf. Een duidelijk lichaams-gevoel zoals u en ik heeft een hond niet.

Veel honden zijn uit hun huisje. Daar bedoel ik mee dat ze voortdurend bezig zijn om te spotten wat er in hun omgeving allemaal gebeurt. Om er achtereenvolgens flink op te reageren; blaffen, trekken aan de lijn, ernaar toe willen, uitvallen of zelfs afreageren naar de baas. Of bijvoorbeeld een hond die in onbekende situaties erg angstig is en trillend op zijn poten staat. Weer een andere hond staat stokstijf stil van angst of één die zich zich van angst slap als een natte vaatdoek op de grond laat vallen. In al die situaties speelt het niet bewust zijn van zijn lijf een belangrijke rol. Veel honden in dergelijke situaties zijn onzeker. Maar, hoe kun je je ook zelfverzekerd voelen als je je niet bewust bent van je eigen lijf? Hoe kun je dan ’bij jezelf blijven’? En juist daar kunnen we iets aan doen.

Een voorbeeld. Weet u nog dat u als klein kind door uw moeder lekker stevig werd ingestopt als t bedtijd was? Héérlijk.
Dan kon je veel lekkerder slapen! Dat is ook de reden dat baby’s die

ingebakerd worden (strak in windels gewikkeld) veel minder huilen. Als je strak ingestopt of omwikkeld bent, voel je je blijkbaar rustiger. “Iets” houdt je namelijk vast en dat geeft
je een veilig gevoel.
Dan hoef je als baby niet zo te huilen of onrustig te zijn. Precies dát kunnen we ook met een hond doen als hij ‘uit zijn huisje is’. Ik doe hem een bandage om. Daardoor wordt hij langzaam aan rustiger, zelfverzekerder.
Maar wel van het soort zelfverzekerdheid die er niet toe leidt dat hij nóg

feller wordt. Kunt u er deze techniek zonder begeleiding uitvoeren? Beter van niet, er komt méér bij kijken om problemen goed op te lossen. Bandageren is één van de tools die ik kan inzetten. Het stamt af van Tellington Ttouch. Op mijn website vindt u er meer informatie over.

Mail uw reacties naar: redactie@hondentolk.nl

Godfried Dols erkend ge-dragstherapeut voor hon-den, katten én mensen.
www.hondentolk.nl