Cica

Wij hebben Cica, onze Jack Russell in Zutphen gekocht. De fokster liet ons wel weten dat ze het zwakste uit het nest was. Het eerste half jaar was onze Cica een lief beestje. We zijn bij Arnoud Busscher te Amstelveen op een puppycursus geweest. Op deze cursus werd ons door Arnoud al gezegd dat Cica een zeer dominante hond is. We hebben met Cica de puppycursus goed door lopen en ze luisterde goed.

We lieten haar uit zonder dat ze een halsband om haar nek had. Ze liep vrij en los. Ze speelde met andere honden. Ze was een maatje voor iedereen. Na drie kwart jaar leek het alsof bij Cica in haar kopje een knop werd omgedraaid. Ze gromde naar alle honden van groot tot klein. De honden waren dan nog niet bij haar in de buurt. Het werd steeds erger. Wanneer ze een hond al rook dan hoeft de baas de hond nog niet gezien te hebben, begon Cica al te trekken en wilde ze zo snel mogelijk naar haar “prooi”.

We verhuisden met Cica naar Heerlen. De eerste maanden in Heerlen had ze heimwee. Ze bleef telkens bij ons en liep ons steeds achterna. Bij haar dagelijkse wandeling lieten we haar weer los en mocht ze zonder halsband lopen. Na 4 maanden werd Cica heel erg ziek. We gingen met haar naar dierenarts Leuven. Hij constateerde dat Cica koorts en een lichte mate van uitdroging had. Verder constateerde hij dat ze veel te dik was. Ze woog op dat moment iets meer dan 9 kg. Ze moest afvallen naar 6,50 kg. Een maand na haar ziekte veranderde Cica van een hond naar een roofdier, die haar prooi wilde verscheuren, groot of klein. Ze was dus niet meer te houden. We dachten dat het aan het voer lag dat de dierenarts haar had voorgeschreven. Na een telefonisch gesprek met de dierenarts, adviseerde de dierenarts ons om naar een gedragstherapeut te gaan. Zo zijn we dan met Godfried Dols in contact gekomen. Na een intake gesprek van één uur, kon ze de week daarop de eerste les volgen voor moeilijke honden. De eerste les werd voor Cica een obsessie. Ze werd het eerste kwartier van de les door Godfried onder handen genomen. Die dag en een paar dagen erna gromde ze niet meer en viel ook geen andere honden aan. Ze liep ook heel rustig naast ons. We bleven steeds oefenen zowel binnen als buiten met in achtneming van de adviezen van Godfried. Enkele dagen voor haar tweede les leek het wel alsof ze niets geleerd heeft. Ze gromde en viel weer andere honden aan.

Voordat de les begon werd door Godfried aan eenieder gevraagd hoe het was gegaan met de honden. We vertelden onze ervaringen van die week. Godfried vertelde ons dat haar gedrag niet van ene dag op de andere dag kon veranderen. Geduld moesten we hebben. Na maanden van oefenen met Cica, zagen we dat het grommen en uitvallen naar andere honden steeds minder werd. Behalve het uitvallen naar puppy’s kregen we haar niet afgeleerd. We kregen haar niet rustig als ze een puppy zag, dan werd ze zo agressief dat ze zich zowat in haar eigen lijn ophing. Na 4 maanden werd ze rustiger en konden we ook in de buurt van een puppy komen, ze gromde nog wel maar viel niet uit. In November 2004 zijn we weer verhuisd. Nadat Cica in haar nieuwe omgeving geacclimatiseerd is, viel ze terug naar het begin. Ze was weer niet te houden, ze gromde en viel uit naar alles wat bewoog, honden, fietsers en auto’s. Godfried gaf ons enkele tips om haar uitvallen wat te verminderen. Deze aangereikte methoden hebben we toegepast. Na enige tijd ging bij Cica een knop om, ze werd weer handelbaar. Begin maart 2005 zijn we met een nieuwe cursus gestart (basiscursus). Na enkele lessen merkten we dat Cica veel rustiger werd en niet meer zo gestresst is als in het begin. Ze is nu gemakkelijker in de hand te houden. Baas en hond gaan iedere zondag met plezier naar de cursus. Na deze cursus hopen wij naar de volgende cursus te kunnen (brugklascursus).
Marja en Han Faber