Leren ‘fietsen met de hond’

Als u met de hond wilt gaan fietsen is het van belang een aantal voorbereidingen te treffen.
De hond moet immers aan de fiets gewend worden voordat u echt van start kunt gaan. In het navolgende wordt kort uiteen gezet hoe het aanleerproces verloopt. Tevens wordt een trainingsschema gegeven volgens welke u de hond kunt gaan trainen.

Wennen aan de fiets
U begint met de hond kennis te laten maken met de fiets. Eerst de hond er maar naar toe brengen en even bewegen met de fiets. Een tweede persoon kan het achterwiel even optillen en de trappers rond laten gaan. Als de hond daar rustig op reageert, kunt u op een rustige plek met de fiets gaan lopen: fiets een uw linkerhand en de hond in uw rechterhand. Zo loopt u tussen de hond en de fiets en de hond loopt aan de rechterzijde van de fiets. Daar gaat hij straks ook lopen als u daadwerkelijk gaat fietsen. Dat is immers de meest veilige positie voor de hond: tussen de fiets en het trottoir. Zou u e hond aan de linkerzijde van de fiets laten lopen, dan is de kans groot dat hij al snel door een auto wordt aangereden.
Als dit goed gaat kunt u op de fiets gaan steppen. U blijft echter tussen de fiets en de hond. Zo leert de hond al dat er iets meer snelheid kan komen. Mocht de hond gaan trekken, dan corrigeert u de hond met de stem en zo mogelijk met de slipketting. Als hij goed loopt beloont u de hond natuurlijk ook! Op deze manier wennen de meeste honden al snel aan het fietsen.
Als de hond laat zien dat hij in een bepaalde fase wat bang of beducht is, geeft u het aanleerproces gewoon iets meer tijd. Niets gaan forceren, dat leid slechts tot trauma’s. Let er goed op dat u niet per ongeluk de hond met en trapper van de fiets raakt, want dat weet hij niet te waarderen. Angstig gedrag zal dan al snel kunnen ontstaan.

Fietsen, de kop in de wind; maar rustig aan!!
Bent u aan fietsen met uw hond toe? Gebruik dan altijd een zogenaamde SPRINGER. Aan dit apparaat bevestigd u de hond en kunt dan -met uw handen vrij- veilig gaan fietsen met de hond. De veer in de SPRINGER vangt het eventuele trekken van de hond op. Zonder dit apparaat fietsen en met de riem in de hand is een zeer onveilige situatie: zowel voor u, de hond, als ook voor andere weggebruikers. U mag slechts met één hond tegelijk fietsen.
Houdt u vooral aan onderstaande trainingsschema.

  1. 1:  De afstand en de tijd langzaam opbouwen
  2. 2:  verdeel het fietsen over de dag

© Godfried Dols Mens en Hond Educatie® 2008

3: de hond moet in draf lopen. Dit is te herkennen aan een “niet bewegende rug” tijdens het lopen.

Indien u te snel fietst zal de hond van de draf overgaan in galop. Dit is een niet gewenst gangwerk voor deze training! Iets minder snel fietsen is dan de oplossing. Voor het fietsen de hond niet laten eten. Neem altijd een fles water en een klein bakje mee om de hond te laten drinken. Nooit in de hoogzomer met de hond gaan fietsen; hij raakt dan zeer snel oververhit, wat de dood tot gevolg kan hebben. Controleer ook altijd tijdens en na de rit de voetzooltjes. Door en te grote belasting kunnen deze loslaten, hetgeen zeer pijnlijk is. Verder lopen is dan niet mogelijk. Als u helemaal ‘op zeker wilt spelen’ laat u de hond even door de dierenarts medisch controleren.

Veel succes!
Trainingsschema voor de jonge hond: (getallen zijn minuten, géén kilometers!!)

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Week1 5 – 5 Week2 5 – 5

Dag 4 Dag 5 – 5
10 5

Dag 6
– 5 – 5

Week3 5 10 Week4 10 10 Week5 15 10 Week6 15 10

5

5 10 10

10 – 5

10 10 –

Dag 7

Traingsschema voor de volwassen hond:

Dag 1 Dag 2

Week1 15 15 Week2 25 20 Week3 35 20 Week4 30 20 Week5 40 25 Week6 45 20

(getallen zijn minuten, géén kilometers!!) Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6

– 25 20 – – 30 – 30

– – – – –

30 – 30 –

– 40 – –

30 20
40 15
20 –
60 – 20

Na opbouw volgens bovenstaand schema kunt u de conditie onderhouden door 2 tot 3 maal per week 45 minuten te fietsen.