Terrier met killergedrag

Gedragsproblemen

Een Jack Russel terriër met killergedrag.

Wij hebben Cica, onze Jack Russell in Zutphen gekocht. De fokster liet ons wel weten dat ze het zwakste uit het nest was. Het eerste half jaar was onze Cica een lief beestje. We zijn in Amstelveen op een puppycursus geweest. Op deze cursus werd ons door de instructeur al gezegd dat Cica een zeer dominante hond is. We hebben daar met Cica de puppycursus goed door lopen en ze luisterde goed. We lieten haar uit zonder dat ze een halsband om haar nek had. Ze liep vrij en los. Ze speelde met andere honden. Ze was een maatje voor iedereen.

Maar na driekwart jaar leek het alsof bij Cica in haar kopje een knop werd omgedraaid. Ze gromde naar alle honden van groot tot klein. De honden waren dan nog niet bij haar in de buurt. Het werd steeds erger. Wanneer ze een hond al rook dan hoeft de baas de hond nog niet gezien te hebben, begon Cica al te trekken en wilde ze zo snel mogelijk naar haar “prooi”.

Cica bleek als puppy een trauma opgelopen te hebben door een aanval van een andere hond.

We verhuisden met Cica naar Heerlen. De eerste maanden in Heerlen had ze heimwee. Ze bleef telkens bij ons en liep ons steeds achterna. Ze had een soort verlatingsagst. Bij haar dagelijkse wandeling lieten we haar weer los en mocht ze zonder halsband lopen. Na 4 maanden werd Cica heel erg ziek maar we wisten niet wat ze had. We gingen met haar naar de dierenarts in Heerlen. Hij constateerde dat Cica koorts en een lichte mate van uitdroging had. Verder constateerde hij dat ze veel te dik was. Ze woog op dat moment iets meer dan 9 kg. Ze moest afvallen naar 6,50 kg. Dat was wel een hele klus voor ons, want een hond laten afvallen gaat alleen maar door veel minder te laten eten. Maar het lukte.
Een maand na haar ziekte veranderde Cica van een hond naar een roofdier die haar prooi wilde verscheuren, groot of klein. Ze was dus niet meer te houden. We waren weer bij af terug. We dachten dat het aan het voer lag dat de dierenarts haar had voorgeschreven. Na een telefonisch gesprek met de dierenarts, adviseerde deze ons om naar een gedragstherapeut te gaan. Zo zijn we dan met Godfried Dols in contact gekomen. Na een intake gesprek van één uur, kon ze de week daarop de eerste les volgen voor moeilijke honden. De eerste les werd voor Cica een flinke klus. Ze werd het eerste kwartier van de les door Godfried getraind om te stoppen met agressie. Die dag en een paar dagen erna gromde ze niet meer en viel ook geen andere honden aan. Ze liep ook heel rustig naast ons. Ik kan niet anders zeggen dat het een spectaculaire verbetering was! We bleven steeds oefenen zowel binnen als buiten met in achtneming van de adviezen van Godfried. Enkele dagen voor haar tweede les leek het echter wel alsof ze niets geleerd heeft. Ze gromde en viel weer andere honden aan. Dat was natuurlijk een forse teleurstelling want we hadden gehoopt dat we er al waren.

Voordat de les begon werd door Godfried aan eenieder gevraagd hoe het was gegaan met de honden. We vertelden onze ervaringen van die week. Godfried vertelde ons dat haar gedrag niet van ene dag op de andere dag kon veranderen. Geduld moesten we hebben. Na maanden van oefenen met Cica, zagen we dat het grommen en uitvallen naar andere honden steeds minder werd. Behalve het uitvallen naar puppy’s kregen we haar niet afgeleerd. We kregen haar niet rustig als ze een puppy zag, dan werd ze zo agressief dat ze zich zowat in haar eigen lijn ophing. Na 4 maanden werd ze rustiger en konden we ook in de buurt van een puppy komen, ze gromde nog wel maar viel niet uit. In November 2004 zijn we weer verhuisd. Nadat Cica in haar nieuwe omgeving geacclimatiseerd is, viel ze terug naar het begin. Ze was weer niet te houden, ze gromde en viel uit naar alles wat bewoog, honden, fietsers en auto’s. Godfried gaf ons enkele tips om haar uitvallen wat te verminderen. Deze aangereikte methoden hebben we toegepast. Na enige tijd ging bij Cica een knop om, ze werd weer handelbaar. Begin maart 2005 zijn we met een nieuwe cursus gestart (basiscursus). Na enkele lessen merkten we dat Cica veel rustiger werd en niet meer zo gestresst is als in het begin. Ze is nu gemakkelijker in de hand te houden. Baas en hond gaan iedere zondag met plezier naar de cursus. Na deze cursus hopen wij naar de volgende cursus te kunnen (brugklascursus).

Marja en Han Faber

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.