Clickertraining… Is dat nou echt nodig?
Als mensen een puppy aanschaffen oriënteren ze zich tegenwoordig meestal via internet. Er is dan ook veel informatie te vinden. Zo ook als ze een hondenschool zoeken die hun bevalt. Er zijn veel verschillen tussen hondenscholen. Verschillen in visie, professionaliteit en ook in de leermethode die gebruikt wordt.
Mijn hondenschool was de eerste in Nederland die clickertraining in voerde als leermethode. De jaren ervoor had ik gewerkt met slipkettingen, zoals ik dat in mijn opleiding bij Martin Gaus in Lelystad had geleerd. Clickertraining pikte ik op van een seminar van John Fisher, in Engeland destijds een gedragsgoeroe. Tot dan toe dachten trainers in Nederland dat je een hond het beste kon motiveren met voer. Iets beters, nee, dat was onmogelijk. Totdat John Fisher uitlegde dat verslaving aan iets veel motiverender werkt dan voer. De hond verslaafd aan de clicker? Ja! Maar dan een verslaving met alleen maar positieve effecten!
Clickertraining blijkt een super eenvoudige en succesvolle methode om zoogdieren gedrag aan te leren op een positieve wijze. Dolfijnen, Orkas, zeeleeuwen enz, worden van oudsher met deze methode getraind. Uit die wereld is clickertrainng voor honden ook ontstaan. Iets beters, of een snellere methode bestaat niet. De clicker wordt alleen gebruikt tijdens het aanleerproces van een oefening. Als de hond de oefening beheerst wordt er op een eenvoudige wijze een commando aan gekoppeld. Daarna verdwijnt de clicker langzaam aan -bij die oefening- uit beeld.
Het mooie is dat je met de clickermethode gedrag kunt aanleren dat op een andere leerwijze moeilijk gaat, en vaak zelf helemaal niet. Daarnaast is de leersnelheid enorm, de concentratie super groot en de leergierigheid van de hond onvergelijkbaar met andere methodes. Reden genoeg om de clckermethode als standard in mijn hondenschool te gebruiken.
Bezwaren?
Ik hoor vaker wel dat mensen die net een hondje aangeschaft hebben, bezwaren hebben tegen de clicker. Ze zijn ‘er tegen’. Als ik dan vraag of we weten hoe het werkt is het antwoord ontkennend. Ze voeren bijvoorbeeld aan dat je ‘het ding’ altijd bij je moet hebben. Alsof dat met hun sigaretten, mobieltje, beurs, pinpassen, identiteitskaart enz. niet zo is. De clicker weegt 11 gram en is minder dan de helft van een luciferdoosje… In de 15 jaar dat ik de methode in de hondenschool toepas heb ik geen bezwaren ontdekt.
Voordelen
Met de clicker kun je gedag aanleren (niet afleren) dat op een andere manier onmogelijk is. Denk maar eens aan bijvoorbeeld een hond leren scateborden! Of je hond op afstand laten weten dat hij exact op dat moment iets goed deed. Zoals net het hoofd een beetje scheef houden, omdat dat onderdeel is van een groter gedrag dat je op de planning hebt staan. Met het trainen met voer zijn dat onmogelijke zaken.
Clickertraining gaat snel, ongedwongen, speels, vergroot de concentratie, vergroot de leercapaciteit, daagt de hond uit, maakt hem moe omdat zijn hersens aan het werk gezet worden, hij wordt leergierig, raakt verslaafd aan oefeningen doen, heeft er plezier in als nooit tevoren. Wat wil je nog meer?!
© Godfried Dols – de Hondentolk ®
Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.
Meer tips en verhalen…
- Ben jij tegen clickertraining?
- Examenstress? Je bent jezelf niet meer!
- Hondenvoeten en smeltend asfalt
- Negeren falend beleid hondenscholen
- Mag mijn puppy grommen bij het spelen?
- Is mijn puppy dominant?
- Bah! Mijn hond schrokt!
- Mijn puppy bijt mij!
- Mijn hond eet GRAS!