De decolleté-Chihuahua

Ze kwamen vlak voor aanvang van de puppyles het leslokaal in gelopen; de vrouw -eigenlijk een net niet meer pubermeisje- en haar hondje. Het diertje, niet groter dan een flinke krop sla, op haar arm. Of beter gezegd, tegen haar boezem aan gedrukt. Louise had een rosé halsbandje met edelsteentjes en schattig pluizig puppyhaar op haar hoofdje.

Daarin een strikje van dezelfde kleur als het Swarovski halsbandje.

De bolle oogjes keken ietwat schrikachtig de wereld in vanuit een comfortabel balkon.

Veel meer kon je van Louise ook niet zien. Ze zat verscholen achter de handen van de eigenaresse die haar beschermend tegen haar respectabel decolleté drukten. Ik stelde me voor als de docent van de klas en vroeg er belangstellend naar wie ze had meegenomen.
“Louise” zei de vroege twintiger. “Ze heet Louise” en kuste haar Chihuahua op haar hoofdje. “Ze is een beetje bang om verlaten te worden” zei ze. “Ze loopt me de hele dag na en wil alleen maar op schoot”. Ik keek vriendelijk naar Louise op haar schoot. Duizend woorden van hulpvaardigheid schoten door mijn hoofd.

“Zet haar maar op de grond” zei ik vriendelijk, “dan kan ze even kennis maken met de andere puppy’s”.

Alsof ik een volkomen bizar voorstel gedaan had zei ze: “Op de GROND????” met een van schrik geknepen stemmetje. “Op-de-GROND???. Maar ze is bang!” hoorde ik haar zeggen, en ze drukte Louise nog steviger tegen zich aan. Ik keek haar aan en zag nu tweé paar grote ogen die mij totaal verschrikt aankeken. Opeens zag ik de gelijkenis tussen het meisje en haar Chihuahua.

Het was alsof ze voor elkaar gemaakt waren.

“Ze vindt het vast leuk hoor…” probeerde ik nog. Maar mijn kans om vertrouwen te winnen was verkeken. Ik was te ver gegaan, had teveel verwacht en waarschijnlijk ook te abrupt. De afstand tot de aarde was te groot en ik begreep te laat dat decolleté-Chihuahua’s niet bedoeld zijn om op de grond te lopen. Ik kon inpakken. Tegen een grote warme boezem is geen redelijk argument opgewassen.

© Godfried Dols – de Hondentolk®

Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.