Erika en Diego

Een onmogelijk probleem opgelost.

Wij kwamen met onze 3 jaar oude mechelse herder Diego bij Godfried, omdat we ten einde raad waren. We waren naar hem door verwezen door bekenden van ons. Hij was vervelend naar de kinderen (bijten als hij zijn zin niet kreeg), niet te hanteren voor mij, hij maakte van alles kapot en blafte heel veel.

Ik was echt ten einde raad

Alleen als hij aandacht kreeg van mijn man (Michel) dan luisterde hij. Hij eiste de aandacht van Michel ook op door telkens zijn snuit onder zijn hand te duwen. Maar zodra Michel naar het werk was werd hij een schreeuwende duivel.

Na een 2 uur durend verhelderend gesprek met Godfried zijn we begonnen met de door hem voorgestelde aanpak. Dat was geen sinecure maar we zijn er vol voor gegaan! Helder was dat je niet vriendschappelijk moet omgaan met een hond die grensoverschrijdend gedrag vertoond. We moesten Diego vergelijken met een persoon die totaal ontspoord is. Die ga je ook niet vriendschappelijk benaderen. Er moesten grenzen gesteld worden op een manier die effect zou hebben, maar geen risico’s op een bijtincident zou opleveren. Het voert te ver om hier te vertellen hoe, want dat is voor elke hond weer anders, zo vertelde Godfried.

Een hond die bijt moet je bijzonder serieus nemen.

We mochten we niet met hem wandelen of spelen, alleen 2 x daags na het eten naar een vaste plek gaan waar hij binnen 5 minuten zijn behoeftes kon doen. Ook alle privileges die Diego had opgebouwd moesten in de koelkast. Zijn hele functioneren werd onder controle gebracht. Je zou kunnen zeggen dat Diego geen rechten meer had, behalve dan eten en zijn behoefte doen.
Volgens Godfried hadden we 2 keuzes: of zijn advies volgen of Diego laten inslapen. Hij was niet herplaatsbaar! Immers, het is niet realistisch om een hond die agressie vertoond te herplaatsen. As het daar tot een bijtincident komt ben je mede verantwoordelijk. Natuurlijk hebben we voor keuze 1 gekozen en zijn er vol voor gegaan.

In zeer korte tijd was er al grote verandering zichtbaar.

Al na 2 dagen merkten we dat Diego rustiger en minder agressief was.
We zijn nu 4 weken verder en we hebben een totaal andere hond in huis. Hij is niet vervelend meer naar de kinderen, blaft nauwelijks nog en gedraagt zich netjes in de bench met visite.
Ook op straat gaat het steeds beter naar andere honden toe.
Binnenkort gaat hij voor het eerst naar de cursus en daar hebben we heel veel zin in.
We zijn heel erg blij met de hulp van Godfried, want we vinden dat wij en Diego een tweede kans verdienen

Erika Demandt-Peters

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.