Ine en Boukje

In oktober werd onze boxer Boukje van Wellenstein geboren. Dat klinkt bijna als ‘van adel;’ maar het is niet echt zo natuurlijk :-). Boukje is onze derde boxer. Onze eerste boxer was Borre, en hij is 10 jaar geworden. De tweede boxer die bij ons woonde, Duas, is helaas maar 2 jaar geworden.
Nu hebben we dus Boukje. Een superhond, zeer leergierig en ze wil het de baas zeer naar de zin maken. We kwamen echter niet voor niets bij Godfried terecht; Trekken aan de lijn was een groot probleem.
Aangezien ik niet meer zo heel jong ben leverde dat fysieke problemen op (met name nek en schouderklachten). Via zoeken op internet en via verhalen die ik hoorde in mijn omgeving kwam ik bij Godfried terecht. Dat bleek een goede keuze!

Door de lessen bij Godfried leerde we heel anders naar onze hond te kijken. Eigenlijk kreeg ze best veel aandacht, dat moest dus stoppen. Niet iedere keer op haar reageren, niet steeds naar haar toe gaan, wij moesten bepalen wat er gebeurd enz. Dat was al de eerste les. Eigenlijk klonk het allemaal heel logisch, maar je moet er maar op komen…. Advies vragen van een specialist was de eerste stap in de goede richting.

Een Halti werkt ook bij een boxer!

De tweede was het lopen met een halti. En ja, boxermensen,dat gaat ook met een boxer. In eerste instantie was er best wel flink verzet tegen dat rare ding om zijn snuit, maar na ongeveer 10 min. lukte het Godfried dat Boukje het hulpmiddel accepteerde. Dat gaf me moed om door te gaan, ook al was ik in eerste instantie onder de indruk van het verzet. Thuis was het in het begin net Ioor van Whinney de Pooh die treurig staat te kijken, maar na steeds langere stukjes te lopen gaat dat nu prima. Eigenlijk was ons doel best wel bereikt na zo’n 2 maanden na de start van de training, maar je hoort zoveel leuke tips op de cursus waar je wat aan hebt dat we deze graantjes mee wilde pikken.

Het was net Ioor van Whinney de Pooh die treurig staat te kijken.

Maar het trekken aan de lijn was grotendeels voorbij. Nu pas zijn we twee weken naar Zweden geweest, Boukje was constant bij ons en we konden en wilde haar niet alleen laten in het vakantiehuisje. Nu merken we wel dat we soms even ‘terug naar af’ moeten en dat gaat heel goed na alle tips bij Godfried. Weer wat negeren, opdrachten geven en wij bepalen wat er gebeurd, geen “aangeleerde flauwekul” meer (cursisten weten wat ik bedoel en zullen (hopelijk) glimlachen…..

Wijzelf vonden de cursus heel erg leerzaam omdat je heel anders met je hond omgaat. Wat het oplevert bepaalt uiteindelijk jijzelf. Wij kwamen voor het trekken aan de lijn, maar het heeft ons meer plezier met onze hond opgeleverd. “Meer in balans met je hond ….en daar gaat het om”. Kijk maar wat je ermee kunt, ik zou nog veel meer kunnen vertellen (en doe dat ook aan hondenliefhebbers).

Ine Muijzers en echtgenoot

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.