Mag mijn puppy grommen bij het spelen?

Mag mijn puppy grommen?

Dat is een veelgehoorde vraag van cursisten: “…mag mijn puppy zo grommen naar andere puppy’s?” Begrijpelijk dat je je als kersverse eigenaar van een puppy zorgen maakt om dergelijk gedrag. Het grommen als puppy’s met elkaar spelen kan erg heftig overkomen. Zeker als je niet weet waarom jouw lieve puppy dat doet. Je vraagt je misschien niet alleen af of het mag, maar ook of er iets mis is met het hondje dat je net pas in huis hebt.

Grommen tijdens spelen is normaal

Puppy’s worden geboren zonder dat ze alle gedragingen die ze later nodig kunnen hebben ontwikkeld zijn. Ze moeten hun gedrag -beter gezegd hun taal- met andere puppy’s oefenen om te weten hoe het later moet als ze groot zijn. Het beste is dat puppy’s dat oefenen met hondjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Juist daarom is het deelnemen aan een goede puppycursus zo belangrijk. Grommen tijdens het spelen met andere puppy’s hoort bij het oefenen met hondentaal!

Natuurlijk is je puppy tijdens het spelen aangelijnd

Maar, aan alles zit een grens. De meest praktisch leidraad is dat, wanneer je je ongemakkelijk voelt bij het grommen van je puppy, je het spelen per direct stopt! Wellicht is er niets ernstigs aan de hand, maar in dit geval kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Je stopt het spelen door met je puppy weg te lopen. Afstand creëert rust! Natuurlijk is je puppy aangelijnd, zodat je ook tijdens het spelen controle hebt en kunt ingrijpen. Daarna kun je het beste met je docent hondenopvoeding de situatie bespreken. Hij of zij zal een volgende keer met je mee willen kijken en je advies geven wat je in zo’n situatie het beste kunt doen. Je docent kan ook beoordelen of het grommen overmatig heftig is, of dat er niets aan de hand is.

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.