Mijn hond eet GRAS!

Het komt best vaak voor bij honden: gras eten. Waarom dat is weet niemand zeker, maar er zijn sterke vermoedens. Ook als honden een uitgebalanceerde voeding krijgen kan het voorkomen dat je hond toch gras eet. Aan tekorten als gevolg van een verkeerde voeding zou het dus niet kunnen liggen zou je kunnen zeggen. Toch is er een reden, niets gebeurd zomaar. Honden eten niet zomaar alle soorten gras, maar kiezen voor een speciaal soort ‘plat gras’ dat in bermen staat. Dat is heel anders dan puppys’ die wel eens in de grasmat happen. Dat is het speels ontdekken van de grasmat en wat je ermee kunt doen.

Dat is heel anders dan puppys’ die wel eens in de grasmat happen. Dat is het oefenen van het gebruik van de bek en het speels ontdekken van de grasmat en wat je ermee kunt doen. Als een hond ‘plat gras’ wil eten hapt hij in het langs de berm lopen snel een streng mee. Straffen helpt niet en waarom zou je? Kwaad kan het niet en de hond heeft er blijkbaar behoefte aan.

Een hond is geen planteneter

Toch is er iets aan de hand. Een hond is nu eenmaal geen planteneter en kan plantaardig voedsel helemaal niet verteren. Hij mist een enzym dat het cellulose omhulsel van de plantencellen kan afbreken. Meestal komt het ook niet zover dat de hond de grasaren uitpoept. Een tijdje nadat hij gras gegeten heeft braakt de hond een ‘grasbal’ uit met maagsappen er in. Dat kan er een beetje schuimig uit zien. Dat zou kunnen betekenen dat de hond gras eet omdat hij last heeft van zijn maag. Maar wat kun je daar zelf aan doen? Is zijn voeding niet goed? Heeft de hond tekorten? Is hij ziek? Het antwoord is vrijwel altijd “Nee”.

TIPS
Het vermoeden is dat een hond die gras eet last heeft van maagbranden. Je zou kunnen zeggen dat er teveel of te sterk maagzuur in de maag zit. Een mens zou een Rennie nemen, maar dat is voor honden niet geschikt! Door het eten van ‘plat gras’ ontstaat er kort daarna een braakreflex.  Daarmee braakt de hond het gras én het teveel aan maagsappen uit.

Yoghurt helpt tegen maagbranden en gras eten.

Het is vaak een goede oplossing om de hond gedurende één week één eetlepel yoghurt per maaltijd bij de brokken te geven. Twee eetlepels is weer teveel. Je zult zien dat het gras eten en het braken van de grasbal minder wordt en stopt.

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.