Schrokken bij het eten wordt als niet heel netjes ervaren. Door mensen dan, bedoel ik. Voor honden is het eigenlijk heel gewoon. Dat wil niet zeggen dat alle honden schrokken bij het eten.
Sommige honden eten heel rustig opa hun gemak de voerbak leeg. Een andere hond stoot de bak in enkele seconden leeg. In de meeste gevallen doet een hond niet meer dan een halve tot één minuut over het leeg eten van de bak. Hoe het ook gaat, het is oke!

Spreekwoord: ‘Wie het eerst komt die het eerst maalt’

Dat zou je kunnen zeggen over het eetgedrang van honden. Ondanks dat je een hond niet met een wolf kunt vergelijken waar hij lang geleden van afstamt, gedraagt de hond zich op sommige vlakken wel nog een beetje als een wolf. Zo is de belangrijkste hond het eerste aan de beurt met eten als er een prooi gevangen is. Nummer twee van de rangordelijst staat dan al te dringen voor zijn of haar beurt. Het principe geld, hoe sneller je eet hoe beter, want alles wat je op hebt kan een ander je niet meer weg graaien.

Er zijn zelfs anti-schrok voerbakken in de handel.

Zo werkt dat dus met honden ook! toch spelen dierenspeciaalzaken in op ons gemoed dat schrokken niet netjes of niet goed is voor de hond. Zo is er een advies in omloop om een flinke kei in de voerbak te leggen. Dat voorkomt dat dat de hond haastig kan eten. Er zijn ook speciaal gevormde anti-schrok-voerbakken voor honden in de handel. Een ander advies is om de hond in enkele kleinere porties achter elkaar eten te geven. Dat maakt schrokken ook onmogelijk.

Honden gedragspraktijk en gedragtherapie: spelletjes Honden gedragspraktijk en gedragtherapie: spelletjesvoerbak Honden gedragspraktijk en gedragtherapie: voederbak

Honden braken veel makkelijker dan mensen.

Soms kan het voorkomen dat een hond na het snel leeg eten van de voerbak een deel van de brokken weer uitbraakt. Ook dat is normaal. Ik zie het alsof de hond een boertje moet laten, maar dat een deel van de brokken mee komt. Honden kunnen namelijk veel makkelijker dan mensen voedsel opbraken. Gewoonlijk eet een hond het opgebraakte voedsel gelijk weer op. Veel mensen vinden dat vies, maar voor de hond is het gewoon goed eten en zonde om het te laten liggen. Hij heeft het tenslotte net zelf opgebraakt en er is niets mis mee.

Laat je hond dus gewoon eten zoals hij dat zelf graag wil en prettig vindt. En die anti-schrok voerbakken? Ach, als jij je er zelf beter door voel, is daar ook niets mis mee.

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.