Mijn puppy bijt mij!

Honden gedragspraktijk en gedragtherapie: mag mijn pup bijten?

In de meer dan 30 jaar dat ik eigenaren en puppy’s help met opvoeden van hun hond komt het regelmatig voor: puppy’s bijten! Niet zomaar even, maar flink! Die vlijmscherpe melktandjes kunnen behoorlijk pijn doen! In handen, benen, happen in je kids, de meubels, tafelpoten, vloerkleden. Bedenk maar een situatie, en het komt voor! Veel mensen noemen het geen bijten maar happen, snappen of speels bijten. Maar het is eigenlijk allemaal hetzelfde: oefenen met het gebruik van de bek.

Is mijn puppy gestoord omdat hij bijt?

Nee hoor! De praktijkervaring met duizenden puppy’s heeft mij geleerd dat het normaal is dat ze bijtgedrag laten zien. Het komt niet bij alle puppy’s voor, maar wel bij velen. Bijten hoort er blijkbaar bij. De reden is eenvoudig: puppy’s moeten de wereld in een hele korte tijd ontdekken. En als je geen handjes hebt zoals kinderen (en zelfs die ontdekken dingen door ze in hun mondje te stoppen), dan ligt het ontdekken van de wereld met je bek voor de hand.

Maar hoewel het dus heel natuurlijk gedrag is, is het vanzelfsprekend onwenselijk. Of het nu speels bijten is, of happen, ook al lijkt het niet serieus en is het zeker niet kwaadaardig bedoeld, in een mensengezin blijft het ongewenst gedrag. Bijtgedrag vind ik één van de vijf grensoverschrijdende gedragingen die honden in hun opgroei-periode kunnen tonen: Opspringen, bijten, blaffen, agressie en oefenen met dekgedrag.

Als ik het bijten negeer wordt het niet minder. Is mijn puppy gestoord?

De laatste twee decennia is het gewoon geworden om ongewenst gedrag te negeren. De voorspelling is dat het gedrag dan vanzelf stopt omdat het niet beloond wordt. Niets is echter minder waar! Het is een visie van mensen die een aversie hebben tegen straf, en daarmee het grenzen stellen aan onacceptabel gedrag ook gelijk in de ban gedaan hebben. Straffen en grenzen stellen is niet leuk, dus het afschaffen ervan voelt wel prettig.
Maar… bijtgedrag beloond namelijk zichzelf omdat t een kick geeft en succes oplevert. Dus ook wanneer je het negeert is er een beloning! En daarom stopt bijtgedrag niet vanzelf. Sterker nog, het gedrag wordt ernstiger omdat er geen rem op gezet wordt!

Er zijn meerdere wegen die naar een oplossing leiden

Een eerste idee is om je puppy in de bench te zetten als hij bijterig wordt. De bench is dan geen straf, maar een optie die oefenen met bijten onmogelijk maakt. Een baby die je in de box legt omdat je je handen vrij moet hebben is ook geen straf. Een ander idee is dat het aanbieden van een zacht speeltje ook wel eens helpen om de pup af te leiden van bijten in jouw handen.
Soms echter is een puppy erg volhardend in het oefenen van iets dat je ongewenst vindt. Ook die volhardendheid is normaal gedrag. De pup moet immers de wereld ontdekken en als hij bij de eerste weerstand zou opgeven, dan zou van al dat ontdekken niet veel terecht komen.

Hulp vragen om te leren hoe je een effectieve body-check uitvoert is noodzakelijk

Blijft je puppy bezig met bijten, dan kan een fysieke reprimande ‘op zijn honds’ heel goed uitwerken. Ik noem dat een body-check. Zie het alsof een volwassen hond het beu is en een snauw geeft met een nadrukkelijke maar ongevaarlijke stoot met zijn bek. Hoe je dat precies doet is niet in woorden te vatten. Dat moet iemand je voordoen en leren. De Hondentolk® is bedenker van de body-check en kan je daarbij helpen.

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.