Natasha en Rex

Gedragstherapie

We konden Rex niet meer vertrouwen…

Rex is een zwarte herder. Het begon allemaal ’n half jaar geleden (of zelfs al veel eerder). Wanneer en waardoor het begon weten we niet precies maar dat het er langzaam ingeslopen is, dat is zeker. De volgende problemen deden zich voor: baknijd, fel blaffen naar mensen op straat, blaffen naar honden binnen ons dorp en hyper gedrag, vooral in de auto als we gaan wandelen buiten ons eigen dorp. Maar het belangrijkste was dat Rex héél erg wantrouwend en bang ten opzichte van ons was.

En toen Rex dan op ’n geven moment buiten tijdens het wandelen ’n man bijna aanviel was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Nu moest er iets gebeuren anders waren we genoodzaakt hem weg te doen, want we vertrouwde onze eigen hond niet meer.

Als je je eigen hond niet meer vertrouwd is de grens bereikt.

Na rondvragen bij bekenden en na zoeken op internet kwamen we bij Godfried Dols terecht. Eerst zijn we op spreekuur gegaan. Godfried maakte daarin al veel duidelijk van wat er mis was. Toen hij een plan van aanpak had opgezet zijn we direct aan de slag gegaan. Dat was niet gemakkelijk, want hoe onacceptabel het gedrag van je hond ook is, je houd toch van hem. En dat maakt ‘hem aanpakken’ soms moeilijk. Eerst moest er thuis het een en ander veranderen waaronder hem negeren en niet meer spelen of wandelen. Nou dat was voor Rex al een grote straf. Het hielp ook wel, maar daarmee was ons probleem nog niet opgelost. Want hij borstelde* nog altijd dus besloot Godfried hem privé onder zijn hoede te nemen.

Bachbloesems zijn een wonderbaarlijk krachtig hulpmiddel bij emotionele verstoringen.

De eerste dag al ging het mis, want Rex vloog hem al naar z’n keel toen Godfried hem wilde aanraken. Dat was erg schrikken voor ons. Dus heeft Godfried in zijn praktijk met kinesiologie (het doen van spiertesten) een combinatie van Bachbloesem-essences uitgetest. Wonderbaarlijk is na ’n half uur al kon hij ‘m korte momenten aanraken. Na verloop van tijd ging dat ook al beter en begon Rex zelf contact te zoeken. Zijn wantrouwen naar mensen werd milder en je konzien dat Rex ontspande. Zo is hij dan bijna 4 weken bij de Hondentolk® geweest. Nu denken we zelf dat het socialiseren met “zijn hond Dito en z’n kat” ook veel invloed heeft gehad.

Speciale T-Touches helpen de hond steeds makkelijker te ontspannen.

In die tussentijd waren we ook bij Godfried gestart met zogenaamde Tellington Touch lessen. Speciale oefeningen met zachte aanrakingen die vertrouwen en ontspanning brengen. En ook speciale oefeningen die zorgen voor een betere balans en coördinatie. En nu ’n half jaar na aanvang gaat het al véél beter met Rex. Hij blaft niet meer naar mensen op straat, heeft geen baknijd meer en het belangrijkste is dat hij ons en wij hem weer vertrouwen. Het gaat thuis heel goed Hij borstelt en gromt niet meer naar ons. Natuurlijk moeten we eraan blijven werken en zijn er ups en downs, maar we zijn heel blij dat we eraan begonnen zijn. Het was het geld dubbel en dik waard, want we hebben Rex niet hoeven weg te doen.

Natascha Baars en Frans

*: Borstelen is het overeind zetten van haren op de rug of de schouder als teken van agressie of angst.

© Godfried Dols – de Hondentolk ®


Godfried Dols is oprichter-eigenaar van Honden-Gedragspraktijk de Hondentolk ®. In zijn praktijk behandelt hij d.m.v. gedragstherapie klachten over gedrag van honden op relationele en holistische basis.