Leren fietsen met de hond

Als je met de hond wil gaan fietsen is het van belang een aantal voorbereidingen te treffen. De hond moet immers aan de fiets gewend worden voordat je echt van start kunt gaan. In het navolgende wordt kort uiteen gezet hoe het aanleerproces verloopt. Tevens wordt een trainingsschema gegeven volgens welke je de hond kunt gaan trainen. Het gebruik van een Halti is noodzakelijk.

Wennen aan de fiets
Je begint met de hond kennis te laten maken met de fiets. Eerst de hond er maar naar toe brengen en even bewegen met de fiets. Een tweede persoon kan het achterwiel even optillen en de trappers rond laten gaan. Als de hond daar rustig op reageert, kun je op een rustige plek met de fiets gaan lopen: fiets in je linkerhand en de hond in je rechterhand. Zo loop je tussen de hond en de fiets. De hond loopt aan de rechterzijde van de fiets. Daar gaat hij straks ook lopen als je daadwerkelijk gaat fietsen. Dat is immers de meest veilige positie voor de hond: tussen de fiets en het trottoir. Zou je de hond aan de linkerzijde van de fiets laten lopen, dan is de kans groot dat hij al snel door een auto wordt aangereden.

Waneer dit goed gaat kunt je op de fiets gaan steppen. Je blijft echter tussen de fiets en de hond. Zo leert de hond al dat er iets meer snelheid kan komen. Mocht de hond gaan trekken, dan vraag je met je stem aandacht van je de hond. Als hij goed loopt beloon je de hond natuurlijk ook! Op deze manier wennen de meeste honden al snel aan het fietsen. Wanneer de hond laat zien dat hij in een bepaalde fase wat bang of beducht is, geef je het aanleerproces gewoon iets meer tijd. Niets gaan forceren, dat leid slechts tot trauma’s. Let er goed op dat je niet per ongeluk de hond met een trapper van de fiets raakt, want dat weet hij niet te waarderen. Angstig gedrag zal dan al snel kunnen ontstaan.

Fietsen, maar rustig aan!
Bent je aan fietsen met uw hond toe? Gebruik dan altijd een zogenaamde SPRINGER. Aan dit apparaat bevestig je de hond en kunt dan -met je handen vrij- veilig gaan fietsen met de hond. De veer in de SPRINGER vangt het eventuele trekken van de hond op. Zonder dit apparaat fietsen en met de riem in de hand is een zeer onveilige situatie: zowel voor jou, de hond, als ook voor andere weggebruikers. Je mag slechts met één hond tegelijk fietsen.

Houdt je vooral aan onderstaande trainingsschema.
1: De afstand en de tijd langzaam opbouwen
2: verdeel het fietsen over de dag
3: de hond moet in draf lopen.

Draf is te herkennen aan een “niet bewegende rug” tijdens het lopen. Indien u te snel fietst zal de hond van de draf overgaan in galop. Dit is een niet gewenst gangwerk voor deze training! Iets minder snel fietsen is dan de oplossing. Voor het fietsen de hond niet laten eten. Neem altijd een fles water en een klein bakje mee om de hond te laten drinken. Nooit in de hoogzomer met de hond gaan fietsen; hij raakt dan zeer snel oververhit, wat de dood tot gevolg kan hebben. Controleer ook altijd tijdens en na de rit de voetzooltjes. Door en te grote belasting kunnen deze loslaten, hetgeen zeer pijnlijk is. Verder lopen is dan niet mogelijk. Als u helemaal ‘op zeker wilt spelen’ laat u de hond even door de dierenarts medisch controleren. Veel succes!

Leren fietsen met je hond