Liefde zorgt voor winderigheid

In Nederland zijn meer dan 2000 hondenvoeders op de markt. Da’s geen kattenpis. En er komen er steeds meer. Geperste of krokante brokken, dinners, blikvoer, vers vlees, speciale voeders voor rassen, voeders voor kleine en grote rassen en speciale voeders voor honden met een medisch probleem. Je kunt het zo gek niet bedenken. Wat moet de hond eigenlijk met zoveel keuze tussen voeders?

Laat ik een vergelijk maken tussen eetgedrag van mensen en honden.
De mens stamt af van apen. We lijken namelijk erg op elkaar en gedragen ons hetzelfde. Soms maken we zelfs dezelfde geluiden. We eten ook hetzelfde. Neem een chimpansee als voorbeeld. Die is genetich voor meer dan 95 % hetzelfde als de mens! Hij heeft dan ook hetzelfde eetgedrag als de mens. Chimpansees eten heel gevarieerd; een appeltje, een nootje, worteltje, groene blaadjes, en een aap van een andere soort (als ze er een te pakken krijgen) of bessen, enz. Omdat in het meeste apenvoedsel in vergelijk met vlees relatief weinig energie zit moet de aap vele malen per dag eten om zijn energiepeil hoog te houden. Een chimpansee eet dus de hele dag door, in kleine porties, en veel variatie. De variatie is niet alleen voorhanden, maar ook zou hij van 10 appels achter elkaar buikpijn krijgen.
Mensen eten volgens hetzelfde principe; Van ’s morgens tot ’s avonds in kleine porties, en veel variatie. Net als Chimpasees delen we graag voedsel. Samen eten is gezellig! Een spreekwoord zegt “liefde gaat door de maag”.
Belangrijk is te weten dat de darm van de mens zich in de loop van de evolutie aangepast heeft aan het goed kunnen verwerken van al die variatie. De darm van mensen is gespecialiseerd als alles-verteerder.

Een hond eet geen groeten of fruit. Een hond is genetisch geprogrammeerd op het eten van prooidieren als herten, hazen, konijnen, everzwijnen, een spitsmuisje staat ook op het menu. Veel variatie zou je kunnen zeggen. Toch is dat niet het geval.  Alle voor de hond geschikte prooidieren zijn planteneters. Die smaken wel verschillend, maar de inhoud van al die prooidieren is hetzelfde!
Hondachtigen jagen met de groep een prooidier op en vangen het, waarna de kill volgt. Dan mag éérst de ranghoogste hond eten en moeten alle anderen wachten. De hond die eet schrokt alles snel naar binnen. Wat hij op heeft kan een andere hond niet meer afpakken! Belangrijk is te weten dat de darm van de hond zich -volkomen anders dan bij mensen- in de evolutie heeft ontwikkeld als specialist in het verteren van planteneters

Honden eten dus NIET gevarieerd, én in een keer alles zo snel mogelijk op. Volkomen anders dan een chimpansee of mens! Voederfabrikanten spelen in op de mensenlijke behoefte aan variatie en het eten van tussendoortjes. Bij mensen gaat liefde door de maag. Daarom koopt u ook veel gevarieerd eten en tussendoortjes voor uw hond. Lief hé! De darm van de hond is echter niet gemaakt voor het verteren van gevarieerd eten! De darmwerking van de hond raakt door het geven van variatie van slag en de hond gaat winden laten. Ook worden daardoor voedingsstoffen niet goed opgenomen, met dunne ontlasting als gevolg. Uw liefde gaat door de maag, maar een hond gaat er winden door laten! Daar kan een mens niet aan tippen. Doe uw hond daarom een plezier: voer één voer en geen tussendoortjes. Nooit. Beloon hem met zijn dagelijkse brokken. Want een hond maakt t niet uit wát hij krijgt, áls hij maar iets krijgt!