Vind hier het antwoord op je vragen
Als je hond gedrag vertoont waar je een probleem door ervaart, heb je waarschijnlijk veel vragen. Het is prettig als je op vaak gestelde vragen antwoord krijgt voordat je een afspraak maakt voor honden-gedragstherapie. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan aan de Hondentolk ®.
Is een huisbezoek bij mij thuis wenselijk?
Een intakegesprek kan zowel in de praktijk in Geleen als bij jou thuis plaats vinden. Wellicht vindt je het van belang dat Godfried kan zien en ervaren hoe de hond zich bij jou thuis gedraagt. Een afspraak in de praktijk geeft echter vaak meer dan voldoende informatie om goede oplossingen te vinden.
Aan een huisbezoek zijn hogere kosten verbonden. Zie onze tarievenlijst.
Zit ik na een intakegesprek aan een behandeling vast?
Nee! Een intakegesprek heeft o.a. als doel goed te inventariseren welke problemen er spelen, wat de omstandigheden zijn, en wat het karakter van je hond is. Aan het einde van het intakegesprek wordt jou een voorstel gedaan voor behandeling. Ook krijg je een goede inschatting van het aantal afspraken en de te verwachten kosten.
Wil je het echter bij het intakegesprek laten en niet verder gaan dan is dat oke. Natuurlijk worden wel de kosten voor het intakegesprek in rekening gebracht.
Kan castratie helpen bij agressief gedrag?
In een enkele geval kan het zijn dat het mannelijk hormoon testosteron een versterkende invloed heeft op agressief gedrag. Ook kan het zijn dat het hormoon de weg naar verbetering van gedrag bemoeilijkt. Godfried kan exact aangeven of de kans dat castratie help aanwezig is. De castratie-procedure moet echter op een specifieke manier verlopen om resultaat te krijgen. Laat je daarom eerst informeren in een intakegesprek vóórdat je dierenarts de castratie uitvoert!
Is onzindelijkheid een gedragsprobleem?
Puppy’s moeten leren zindelijk te worden. Meestal gaat dat goed en is een puppy van 16 weken vrijwel helemaal zindelijk. Soms komt het echter voor dat een hondje ouder dan 16 weken nog regelmatig in huis plast of poept. Of je zelfs lijkt uit te dagen door het te doen als je naar hem kijkt. Het is dan zaak snel een afspraak te maken. Langer wachten maakt het probleem groter!
Ik heb een oudere hond met een gedragsprobleem. Is daar nog iets aan te doen?
Ja, meestal wel! De leeftijd van je hond is niet van zo’n heel groot belang voor het oplossen van een probleem met gedrag. Als de gedragsdeskundige denkt dat het probleem misschien slechts gedeeltelijk oplosbaar is, zal deze dat kenbaar maken en onderbouwen.
Kan het gedrag van mijn hond in een cursus verbeteren?
Wanneer je hond gedrag vertoont dat niet langer acceptabel is, dan moet daar eerst op individueel niveau aan gewerkt worden. Een hond die bijvoorbeeld erg angstig is of fel is naar andere honden functioneert niet naar wens in een cursusgroep. De gedragingen zouden niet verbeteren, en andere honden inde groep zouden er door beïnvloed worden.
Zijn de gedragsproblemen opgelost, dan is je hond natuurlijk welkom in een cursus!
Krijg ik ook garantie?
Garantie is iets dat goed past bij producten die een bepaalde levensduur hebben, maar niet bij behandelingen van problemen met hondengedrag. Het veranderen van het gedrag wordt vooral bewerkstelligd door de eigenaren die de gegeven adviezen moeten uitvoeren. Op dat proces heeft de gedragsdeskundige maar ten dele invloed.
Godfried Dols voelt zich wel verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. Je komt immers met je hond bij hem voor advies. Hij zal er dan ook al het mogelijke aan doen om de gedragsproblemen snel en adequaat te helpen oplossen.
Kan ik het gedragsprobleem zelf oplossen?
Waarschijnlijk niet. Het veranderen van gedrag van je hond is werk voor een specialist. ‘Oplossingen’ die je op internet vindt of in een boek gelezen hebt kunnen wellicht werken, maar het is van groot belang direct de juiste aanpak te kiezen. Er spelen veel factoren mee die een oplossing helpen ontstaan, of juist tegenwerken. Daar heb je als leek geen kennis over of zicht op.
Zelf oplossingen uitproberen is daarom niet verstandig. Je komt van de regen in de drup.
Ik ervaar problemen met mijn hond, maar mijn partner niet. Wat nu?
Het komt vaker voor dat de ene partner wel problemen ervaart met de hond, en de andere partner niet. Dat kan vele oorzaken hebben. Van belang is om niet in een welles-nietes discussie te blijven zitten, maar om zo snel mogelijk hulp te zoeken. De hond ‘profiteert’ immers van de onenigheid door zijn gedrag nog verder te ontwikkelen.
Kunnen mijn kinderen mee naar het intakegesprek?
Meestal is het niet wenselijk dat kinderen mee komen naar een intakegesprek. Ze worden echter wel in het werken aan oplossingen betrokken! Vraag er bij het maken van de afspraak voor een intakegesprek even naar.